2025-12-18 - Czwartek

ŚNIADANIE:

Jabłko 100 g

Płatki kukurydziane na mleku 250g

D: mleko owsiane 

Składniki: 225 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki

kukurydziane

OBIAD:

Rosół drobiowy z makaronem 250 g

D: wywar warzywny z makaronem bgl

Składniki: 180 ml woda, 30 g marchew, 15 g pietruszka,

korzeń, 15 g seler korzeniowy, 15 g por, 15 g makaron

pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 12 g

mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 10 g mięso z ud

kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Kotlet schabowy 70 g

D: kotlet w panierce z mąki kukurydzianej 

Składniki: 61 g wieprzowina schab surowy bez kości, 7 g

bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 7 g olej

rzepakowy, 5 g jaja kurze całe

Ziemniaki gotowane 120 g

Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała

Surówka z buraczków z cebulką 65 g

Składniki: 65 g burak, 20 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej rzepakowy

Kompot owocowy 200 ml

Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,

mrożona, 4 g cukier

PODWIECZOREK:

Dżem wiśniowy, niskosłodzony 30 g

Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:

pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Bułka wrocławska (pszenica) 60 g

D: bułka bgl

Jabłko 50 g

Energia: 1063 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

43.3 g 23.9 g 156.1 g

Zobacz cały jadłospis

Wtorek - 2025-12-16

ŚNIADANIE:

Kakao z mlekiem 200 ml

D: kakao z mlekiem owsianym

Składniki: 150 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 50 ml woda, 7 g cukier, 3 g kakao 16%, proszek

Pięcioraczek 60 g

Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 g jaja kurze całe,

0 g cukier, 0 ml woda, 0 g margaryna twarda, 80% tłuszczu, z witaminami a i d

Gruszka 50 g

OBIAD:

Zupa kalafiorowo- brokułowa z ziemniakami 300 ml

Składniki: 200 ml woda, 84 g ziemniaki, 21 g kalafior,

mrożony, 21 g brokuły, mrożone, 15 g marchew, 12 g

śmietana 18% (z mleka), 5 g pietruszka, korzeń, 5 g seler

korzeniowy, 4 g por, 4 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Pieczony kotlet mielony z piersi indyka 80 g

D: kotlet bez jajka z mąką bgl

Składniki: 65 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 8 g olej

rzepakowy, 6 g jaja kurze całe, 6 g bułka tarta (mąka

pszenna, sól, drożdże), 4 g cebula, 4 g bułki pszenne

zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier)

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 110 g

Składniki: 110 g kapusta pekińska, 25 g jabłko, 11 g

marchew, 4 g cytryna, 3 g majonez (olej rzepakowy

rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól,

przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0g sól biała, 0 g pieprz

Ryż biały, gotowany 120 g

Kompot owocowy bez cukru 200 ml

Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona

PODWIECZOREK

Twarożek straciatella 45 g

D: dżem pożeczkowy 

Składniki: 30 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 15 g

jogurt grecki (mleko, żywe kultury barterii), 1 g czekolada

gorzka (soja, mleko), 1 g cukier z prawdziwą wanilią

(cukier puder, wanilia w proszku (2,5 %), ekstrakt z wanilii (2%).)

Bułki kajzerki 60 g

D: bułka bgl

Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier.

Gruszka 50 g

Energia: 909 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

39.6 g 25.2 g 125.2 g

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts