ŚNIADANIE:
Polędwica z indyka, masło, ser gouda tłusty, ogórek
Chleb pszenno-żytni, szynka wieprzowa gotowana,
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem
Pierogi z mięsem
Ogórki kiszone
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy, podpłomyki,
owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane na mleku
Kanapka z dżemem morelowym
Arbuz
OBIAD:
Zupa kalafiorowa
Mięso z uda w panierce
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy
Ryż biały, gotowany
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Twarożek na słodko z chrupkim pieczywem
Arbuz
ŚNIADANIE:
Bułka kukurydziana, pasta z kurczaka, rzodkiewka
Banan
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym
Pulpety wieprzowe w sosie kopertowym
Kasza jęczmienna perłowa
Marchewka z groszkiem na parze
Woda
PODWIECZOREK:
Sałatka owocowo-warzywna
Jogurt grecki
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z polewą malinową, wafle ryżowe
Arbuz
OBIAD:
Zupa gołąbkowa
Kiełbasa biała parzona
Ziemniaki młode
Surówka z białej kapusty Colesław
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Kanapka z serem i papryką
Arbuz
ŚNIADANIE:
Kanapka z pastą łososiowo-jajeczną i szczypiorkiem
Banan
OBIAD:
Zupa botwinkowa z ziemniakami
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowy
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i natki pietruszki
Woda
PODWIECZOREK:
Ciasto marchewkowe
Banan
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek