ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku 200 g
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatki owsiane
D: płatki jaglane
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona
(ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska,
cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g
śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g
seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0
g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Cannelonii 120 ml
Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso
mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,
sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g czosnek
D: spaghetti bgl z sosem mięsno-dyniowym
Mizeria ze śmietaną 60 g
Składniki: 67 g ogórek, 11 g śmietana 18% (z mleka), 1 g
koperek, 0 g cytryna
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Arbuz 100 g
Twarożek na słodko 60 g
Składniki: 44 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 20 g
czarna porzeczka suszona, 6 g cukier
D: bułka bgl z dżemem wiśniowym
Kajzerka 60 g
Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g
drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier
Energia: 968 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
39.5 g 20.4 g 144.6 g
Zobacz cały jadłospisW przyszłym tygodniu odbędą się pierwsze zajęcia z elementami SENSOPLASTYKI.
GODZINY ZAJĘĆ :
wtorek (9.02.2016) :
9:30 - Maleństwa
10:00 - Puchatki
10:30 - Tygryski
Prosimy o przygotowanie dzieciom dodatkowego ubrania przeznaczonego do ubrudzenia.
SENSOPLASTYKA©
Jest to metoda pracy z dziećmi w różnym wieku wpływająca na stymulację wszystkich zmysłów: węchu, wzroku, dotyku, słuchu i smaku. Plastyka sensoryczna to mnogość faktur, tekstur oraz cała paleta barw ekologicznych. Dzięki wprowadzeniu działań Sensoplastycznych w pracy z dziećmi wpływamy na rozwój ich kreatywności oraz twórczego myślenia.
Główne zasady Sensoplastyki:
1. Używamy produktów spożywczych do tworzenia materiałów plastycznych (farb, mas plastycznych itp.).
2. Przygotowanie przestrzeni (miejscem zajęć jest podłoga, ziemia, folia malarska)
3. Odkładamy w kąt fartuchy i odzież ochronną (możemy mieć specjalny strój do zajęć)
4. Zamiast zachęcać i wydawać polecenia, dajemy czas na najlepszą zabawę.
5. BRUDZIMY SIĘ :)
ZAPRASZAMY :)
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku 200 g
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatki owsiane
D: płatki jaglane
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona
(ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska,
cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g
śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g
seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0
g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Cannelonii 120 ml
Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso
mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,
sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g czosnek
D: spaghetti bgl z sosem mięsno-dyniowym
Mizeria ze śmietaną 60 g
Składniki: 67 g ogórek, 11 g śmietana 18% (z mleka), 1 g
koperek, 0 g cytryna
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Arbuz 100 g
Twarożek na słodko 60 g
Składniki: 44 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 20 g
czarna porzeczka suszona, 6 g cukier
D: bułka bgl z dżemem wiśniowym
Kajzerka 60 g
Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g
drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier
Energia: 968 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
39.5 g 20.4 g 144.6 g