Poniedziałek - 2024-10-07

ŚNIADANIE:

Kanapka (chleb słonecznikowy) i wędliną drobiową, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

OBIAD:

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: zupa bez śmietany

Kartacze z mięsem

Ogórek kiszony

Dieta : Kartacze bez produktów uczulających

Woda z cytryną 

PODWIECZOREK:

Budyń śmietankowy domowy z chrupkami kukurydzianymi

Dieta: Budyń na mleku owsianym z chrupkami kukurydzianymi

Owoc sezonowy 

Wtorek - 2024-10-08

ŚNIADANIE:

Płatki ryżowe na mleku

Dieta: Płatki ryżowe na mleku owsianym

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa brokułowa na wywarze warzywnym zbielana śmietaną 12%

Dieta: Zupa bez śmietany

Filet po parysku

Kasza kuskus drobny

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Żłobki : warzywa na parze

Dieta: Kotlet bez jajka

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Bagietka pieczona i pasta warzywna do smarowania, warzywo sezonowe

Dieta : pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

 

Środa - 2024-10-09

ŚNIADANIE:

Bułka poznańska z twarożkiem wiśniowym

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa barszcz biały na wywarze warzywnym zabielana śmietaną 12%

Dieta: Zupa bez śmietany

Udko z kurczaka

Ziemniaki gotowane

Surówka z białej rzepy

Dieta: J.W

Woda z cytryną

PODWIECZOREK:

Sałatka z kuskusem perłowym i warzywami

Dieta: Sałatka z makaronem ryżowym

Owoc sezonowy

 

Czwartek - 2024-10-10

ŚNIADANIE:

Kasza manna z musem porzeczkowym produkcji własnej, drożdzówka

Dieta: Kasza kukurydziana na mleku owsianym z musem wiśniowym

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze warzywnym

Dieta: Zupa bez produktów uczulających

Pulpet wieprzowy w sosie koperkowym

Dieta: Pulpet bez jajka

Surówka z buraczków

Kompot owocowy

PODWIECZOREK:

Bułka żytnia z pasztetem wieprzowym, warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy

 

Piątek - 2024-10-11

ŚNIADANIE:

Bułka wrockawska i pasta z makreli, warzywo sezonowe

Dieta: Bułka bezglutenowa

Owoc sezonowy

OBIAD:

Zupa krem z dyni na wywarze warzywnym zabielany śmietaną 12 % z grzaneczkami

Dieta: Zupa bez śmietany

Krokiety z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej, szpianku i pomidora

Dieta: Krokiety bez jajka i glutenu

PODWIECZOREK:

Ciasto z rabarbarem, kawa zbożowa

Dieta: ciasto bezglutenowe

Owoc sezonowy

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts