Poniedziałek - 2025-10-27

ŚNIADANIE:

Polędwica z indyka 60 g

Składniki: mięso z indyka 75 %, woda, sól, skrobia

ziemniaczana, substancje zagęszczające, błonnik pszenny

bezglutenowy, białko sojowe, przeciwutleniacz, aromaty,

hydrolizat białka sojowego, wzmacniacz smaku: e621,

substancja konserwująca : azotyn sodu.

Chleb pszenno-żytni 90 g

D: chleb bgl

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny

wysuszony zakwas żytni, sól

Jabłko 80 g

Ogórek 5 g

Masło Rama 10 g

OBIAD:

Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml

D: zupa warzywna 

Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa

(przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały,

10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por,

10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat

pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Pierogi z mięsem 120 g

Składniki: mąka pszenna, mięso wieprzowe, woda,

marchewka, cebula, olej rzepakowy, jaja, sól, pieprz, majeranek

Ogórek kiszony 60 g

Woda 250 ml

PODWIECZOREK:

Jabłko 100 g

Serek waniliowy 100 g

D:  mus owocowy 

Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat

waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej

Pieczywo chrupkie (pszenica) 20 g

Energia: 999 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

45.2 g 31.2 g 128.3 g

Wtorek - 2025-10-28

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane na mleku 300g

D: mleko owsiane bgl

Składniki: 270 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 30 g płatki kukurydziane

Banan 50 g

OBIAD:

Zupa kapuśniak 250 ml

Składniki: 150 ml woda, 50 g kapusta biała, 50 g kapusta

kiszona (kapusta biała, marchew, sól), 10 g marchew, 5 g

koperek, 2 g śmietana 18% (z mleka)

Filet z kurczaka panierowany 85 g

D: filet z kurczaka w bułce bgl

Składniki: 80 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 12 g

bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 8 g olej

rzepakowy, 7 g jaja kurze całe, 0 g sól biała, 0 g pieprz

Ryż biały, gotowany 120 g

Surówka z marchewki z ananasem60 g

Składniki: 135 g marchew, 15 g ananas, plastry w syropie

(ananasy, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas

cytrynowy), 10 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,

musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy),

woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 1 g cukier

Kompot owocowy bez cukru 200 ml

Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona

PODWIECZOREK

Dżem wiśniowy, niskosłodzony 50 g

Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:

pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Jabłko 50 g

Bułki kajzerki 60 g

D: bułka bgl

Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże,

sól, cukier.

Energia: 1073 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

42.4 g 26.5 g 158.5 g

Środa - 2025-10-29

ŚNIADANIE:

Pasztet drobiowo- wieprzowy 30 g

D: kanapka bgl z wędliną 

Składniki: mięso z kurczaka, wątroba z kurczaka, skóry z

kurczaka, mięso wieprzowe, woda, panier (mąka pszenna

, woda, sól drożdże), przyprawy warzywne (zawiera seler),

glukoza, hydrolat białka roślinnego (soja), sól

Bułki pszenne grahamki 60 g

Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,

drożdże, sól, cukier

Papryka czerwona 10 g

Banan 100 g

OBIAD:

Zupa z soczewicy na wywarze

warzywnym z ziemniakami 250 ml

Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w

puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń,

25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica

czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z

mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2

g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,

0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g

oregano suszone

Pulpety gotowane z piersi kurczaka 50 g

D: pulpety z kurczaka bez jajka z bułką bgl

Składniki: 35 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g

bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,

cukier), 6 g jaja kurze całe, 5 g cebula, 3 g mąka pszenna, typ 450

Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 60 g

Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g papryka czerwona,

5 g śmietana 18% (z mleka), 3 g groszek zielony,

konserwowy, bez zalewy (groszek zielony, woda, sól), 3 g

kukurydza, konserwowa (kukurydza, woda, sól), 2 g

majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,

ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj

kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0 g sól biała, 0 g pieprz

Woda 200 ml

PODWIECZOREK:

Banan 50 g

Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami 180 g

Składniki: 50 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 30 g

mąka pszenna, typ 450, 30 g brzoskwinia w syropie

(brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas

cytrynowy), 30 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 10 g cukier,

8 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy

Energia: 1010 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

44 g 23.1 g 148.3 g

Czwartek - 2025-10-30

ŚNIADANIE:

Kawa zbożowa na mleku 150 ml

Składniki: 150 ml mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 2 g kawa zbożowa (żyto, jęczmień)

Bułeczka słodka paluch 30 g

D: bułka bgl

Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g

cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)

Jabłko 100 g

OBIAD:

Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml

D: krem z warzyw dla żłobków

Składniki: 167 ml woda, 70 g ziemniaki, 17 g fasola biała,

nasiona suche, 13 g marchew, 8 g kiełbasa podwawelska,

4 g pietruszka, korzeń, 4 g seler korzeniowy, 4 g por, 3 g

natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,

0 g ziele angielskie

Mięso z szynki pieczone 70 g

Składniki: 70 g wieprzowina szynka surowa, 2 g sól biała, 2

g ziele angielskie, 2 g liść laurowy, 1 g pieprz

Kasza kuskus (pszenica) 80 g

D: kasza gryczana

Surówka z buraka, jabłka i cebuli 60 g

Składniki: 68 g burak, 14 g jabłko, 4 g cebula, 2 g olej rzepakowy

Kompot owocowy 200 ml

Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,

mrożona, 4 g cukier

PODWIECZOREK:

Arbuz 100 g

Kanapka z serem 50 g

Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20

g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:

annato), 5 g masło ekstra (z mleka)

Ogórek 10 g

Energia: 1024 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

48.2 g 23.3 g 144.1 g

Piątek - 2025-10-31

ŚNIADANIE:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 20g

D: kanapka bgl z wędliną

Składniki: 20 g jaja kurze całe, 5 g majonez (olej

rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,

cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2g szczypiorek

Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g

Banan 30 g

OBIAD:

Krem z białych warzyw na wywarze warzywnym z nasionamisłonecznika 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 40 g kalafior, 40 g ziemniaki, 20 g

marchew, 15 g seler korzeniowy, 10 g pietruszka, korzeń,

8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 8 g słonecznik,

nasiona, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g

liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g gałka muszkatołowa,

0 g tymianek

Paluszki rybne pieczone 70 g

 

D: ryba w mące kukurydzianej/filet z kurczaka w bułce bgl

Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)

Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g

Surówka z kapusty kiszonej z

marchewką i natką pietruszki 60 g

Składniki: 54 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew,

sól), 6 g marchew, 2 g olej rzepakowy, 1 g natka pietruszki,

0 g cukier

Woda 200 ml

PODWIECZOREK:

Jabłko 50 g

Bułeczki drożdżowe z powidłamiśliwkowymi (pszenica, mleko) 60 g

D: bułeczki drożdżowe bgl

Mleko w kartoniku 200 ml

Składniki: (z mleka)

Energia: 976 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

36.9 g 31.4 g 132.6 g

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts