ŚNIADANIE:
Szwedzki stół, pieczywo jasne i razowe, masło roślinne, wędlina, ser żółty, ogórek świeży
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Gulasz wieprzowy łagodny
Kasza jęczmienna perłowa
Dieta: Makaron bezglutenowy
Woda
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy z pieczywem chrupkim żytnim
Dieta: Mus owocowy z waflem ryżowym
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane na mleku
Dieta: Płatki kukurydziane bezglutenowe na mleku owsianym
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa grochowa na wywarze warzywnym
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Żłobek: Zupa krem warzywny
Filet po parysku
Ziemniaki gotowane
Surówka kolorowa z kapusty białej i czerwonej
Żłobki: warzywa na parze
Dieta: Filet bez jajka
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Chleb słonecznikowy z żółtym serem, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe z wędliną
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka szpinakowa z twarożkiem chrzanowym, warzywo sezonowe
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa kalafiorowa na wywarze z indyka zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Pulpet wieprzowo-jaglany
Kasza bulgur
Dieta: Pulpet bez glutenu i jajka
Surówka z buraczków
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Racuchy z jabłkami
Dieta: Racuchy bez jajka
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Ryżanka na mleku z musem ananasowym, bułeczka drożdżowa
Dieta: Bułeczka bezglutenowa
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez produktów uczulających
Udko z kurczaka
Ryż paraboliczny
Surówka marchewki, jabłka i pora
Dieta: Udko z kurczaka
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułka pszenna z twarożkiem porzeczkowym
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
ŚNIADANIE:
Bułka grahamka z pastą jajeczną
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Paluszki rybne z fileta
Ziemniaki gotowane
Surówka z ogórka kiszonego
Dieta: Kotlet rybny
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułeczka drożdżowa z kruszonką
Dieta: Bułeczka bezglutenowa
Owoc sezonowy
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
ŚNIADANIE:
Bułka grahamka z pastą jajeczną
Dieta: Pieczywo bezglutenowe
Owoc sezonowy
OBIAD:
Zupa barszcz ukraiński na wywarze warzywnym zabielana śmietaną
Dieta: Zupa bez śmietany
Paluszki rybne z fileta
Ziemniaki gotowane
Surówka z ogórka kiszonego
Dieta: Kotlet rybny
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Bułeczka drożdżowa z kruszonką
Dieta: Bułeczka bezglutenowa
Owoc sezonowy