Poniedziałek - 2025-12-08

ŚNIADANIE:

Chleb pszenno-żytni 90 g

D: chleb bgl

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny

wysuszony zakwas żytni, sól

Masło Rama 10 g

Kiełbasa krakowska, sucha 30 g

Ogórek 5 g

Jabłko 80 g

OBIAD:

Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml

Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 33 g pietruszka,

korzeń, 25 g seler korzeniowy, 20 g ryż biały, 17 g

koncentrat pomidorowy, 30%, 17 g śmietana 18% (z

mleka), 13 g por, 3 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Kartacze z mięsem(pszenica) 120 g

D: kartacze bgl

Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,

ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól,

pieprz.

Ogórek kiszony 60 g

Woda 250 ml

PODWIECZOREK:

Serek waniliowy 120 g

D: mus brzoskwiniowy / jogurt kokosowy

Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat

waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej

Jabłko 100 g

Chrupki kukurydziane 20 g

Składniki: mąka kukurydziana, woda

Energia: 1027 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

38.6 g 31.1 g 138.4 g

Wtorek - 2025-12-09

ŚNIADANIE:

Płatki ryżowe na mleku 200 g

D: mleko owsiane, bułka bgl

Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g płatki ryżowe

Bułeczka słodka paluch 30 g

Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g

cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)

Gruszka 50 g

OBIAD:

Zupa krupnik 250 ml

Składniki: 200 ml woda, 30 g kasza jęczmienna, pęczak,

10 g marchew, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g śmietana

12% (z mleka)

Filet z kurczaka w jajku 70 g

D: filet w mące kukurydzianej 

Składniki: 90 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g

mąka pszenna, typ 450, 10 g jaja kurze całe, 2 g czosnek,

2 g papryka słodka, 1 g sól biała

Surówka z marchewki 60 g

Składniki: 75 g marchew, 8 g pestki słonecznika, 1 g olej

rzepakowy, 1 g cytryna

Ryż biały, gotowany 120 g

Kompot owocowy bez cukru 200 ml

Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,

mrożona

PODWIECZOREK

Twarożek z pomidorami 100 g

D: bułka bgl z wędliną 

Składniki: 0.01 g sól biała, 0.01 g czosnek, 0 g ser

twarogowy półtłusty (z mleka), 0 g serek twarogowy,

homogenizowany, pełnotłusty (mleko, śmietanka (z

mleka), cukier, kultury bakterii mlekowych), 0 g pomidory

w puszce krojone

Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g

Papryka czerwona 10 g

Gruszka 50 g

Energia: 980 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

47.5 g 20.8 g 146.4 g

Środa - 2025-12-10

ŚNIADANIE:

Pasta z kurczaka 20 g

D: bułka bgl, pasta z kurczaka bez jajka / wędlina

Składniki: 100 g udo z kurczaka, 10 g majonez (olej

rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,

cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 5

g marchew, 5 g seler korzeniowy, 5 g cebula

Bułki pszenne grahamki 60 g

Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,

drożdże, sól, cukier

Ogórek kiszony 10 g

Banan 100 g

OBIAD:

Zupa gulaszowa 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 75 g ziemniaki, 30 g wieprzowina

łopatka, 20 g marchew, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler

korzeniowy, 10 g por, 10 g papryka czerwona, 10 g

śmietana 12% (z mleka), 8 g przecier pomidorowy, 5 g

cebula, 4 g koncentrat pomidorowy, 30%, 1 g olej

rzepakowy, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0

g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka

Pulpety z kurczaka 70 g

D: pulpety bez jajka z bułką bgl 

Składniki: 65 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 5 g

cebula, 4 g mąka pszenna, typ 450, 3 g jaja kurze całe, 3

g bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże,

sól, cukier), 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść

laurowy, 0 g ziele angielskie

Ziemniaki gotowane 100 g

Składniki: 150 g ziemniaki, 0 g sól biała

Surówka wielowarzywna 60 g

Składniki: 34 g kapusta włoska, 8 g marchew, 8 g jabłko, 4

g por, 4 g papryka czerwona, 4 g olej rzepakowy, 2 g

koperek

Kompot wieloowocowy bez cukru

200 ml

Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek,

mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek,

mrożone

PODWIECZOREK:

Banan 50 g

Racuchy z jabłkami 60 g

D: racuchy z gruszką / pan cakes bgl

Składniki: 27 g jabłko, 17 g mąka pszenna, typ 450, 8 g

jaja kurze całe, 4 ml woda, 3 g olej rzepakowy, 2 g cukier

puder, 0 g soda oczyszczona

Energia: 964 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

48.8 g 29.6 g 118.1 g

Czwartek - 2025-12-11

ŚNIADANIE:

 Jabłko 100 g

Kasza manna na mleku 200 g

D: mleko owsiane 

Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g kasza

manna (pszenica)

Mus malinowy własnego wyrobu 30g

Składniki: 30 g maliny, mrożone, 1 g cukier

Wafle ryżowe 30 g

Składniki: ryż brązowy, sól

OBIAD:

Rosół drobiowy z makaronem 250 g

D: wywar warzywny z makaronem bgl 

Składniki: 180 ml woda, 30 g marchew, 15 g pietruszka,

korzeń, 15 g seler korzeniowy, 15 g por, 15 g makaron

pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 12 g

mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 10 g mięso z ud

kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Pieczeń wieprzowa rzymska 50 g

D: pieczeń bez jajka z bułką bgl

Składniki: 50 g wieprzowina szynka surowa, 10 g bułki

pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,

cukier), 6 g jaja kurze całe, 1 g skrobia ziemniaczana

Kasza jęczmienna, perłowa,

gotowana 120 g

D: kaszą gryczana

Surówka z buraczków z cebulką 60g

Składniki: 60 g burak, 18 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej

rzepakowy

Kompot owocowy 200 ml

Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,

mrożona, 4 g cukier

PODWIECZOREK:

Jabłko 50 g

Kanapka z serem 50 g

D: kanapka bgl z wędliną 

Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,

mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20

g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:

annato), 5 g masło ekstra (z mleka)

Ogórek 10 g

Energia: 927 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

40.6 g 23.4 g 130.5 g

Piątek - 2025-12-12

Śniadanie: 

Twarożek na słodko 30 g

 

D: bułka bgl z dżemem

Składniki: 22 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 8 g

śmietana 18% (z mleka), 3 g cukier

Bułka wrocławska (pszenica) 60 g

Banan 30 g

Obiad:

Krem z białych warzyw z grzankami 200 ml

Składniki: 173 ml woda, 87 g kalafior, 40 g ziemniaki, 20 g

seler korzeniowy, 13 g pietruszka, korzeń, 13 g por, 10 g

śmietana 12% (z mleka), 9 g chleb pszenno-żytni (mąka

pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas

żytni, sól), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g

ziele angielskie, 0 g gałka muszkatołowa, 0 g tymianek

Paluszki rybne pieczone 65 g

D: ryba pieczona / filet pieczony 

Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)

Ziemniaki gotowane 250 g

Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała

Surówka z kapusty kiszonej z

marchewką 150 g

Składniki: 90 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew,

sól), 55 g marchew, 20 g cebula, 7 g olej rzepakowy

Kompot wieloowocowy 200 ml

Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,

mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,

mrożone, 5 g cukier

Podwieczorek:

Ciasto marchewkowe 60 g

Składniki: 20 g marchew, 17 g mąka pszenna, typ 450, 13

g olej rzepakowy, 12 g jaja kurze całe, 10 g cukier

Energia: 1062 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

32.9 g 34 g 142.3 g

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts