ŚNIADANIE:
Polędwica z indyka 60 g
Składniki: mięso z indyka 75 %, woda, sól, skrobia
ziemniaczana, substancje zagęszczające, błonnik pszenny
bezglutenowy, białko sojowe, przeciwutleniacz, aromaty,
hydrolizat białka sojowego, wzmacniacz smaku: e621,
substancja konserwująca : azotyn sodu.
Chleb pszenno-żytni 90 g
D: chleb bgl
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny
wysuszony zakwas żytni, sól
Jabłko 80 g
Ogórek 5 g
Masło Rama 10 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
D: zupa warzywna
Składniki: 180 ml woda, 50 g passata pomidorowa
(przecier pomidorowy, sól), 20 g marchew, 15 g ryż biały,
10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g por,
10 g śmietana 18% (z mleka), 3 g koncentrat
pomidorowy, 30%, 2 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Pierogi z mięsem 120 g
Składniki: mąka pszenna, mięso wieprzowe, woda,
marchewka, cebula, olej rzepakowy, jaja, sól, pieprz, majeranek
Ogórek kiszony 60 g
Woda 250 ml
PODWIECZOREK:
Jabłko 100 g
Serek waniliowy 100 g
D: mus owocowy
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat
waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Pieczywo chrupkie (pszenica) 20 g
Energia: 999 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
45.2 g 31.2 g 128.3 g
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane na mleku 300g
D: mleko owsiane bgl
Składniki: 270 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 30 g płatki kukurydziane
Banan 50 g
OBIAD:
Zupa kapuśniak 250 ml
Składniki: 150 ml woda, 50 g kapusta biała, 50 g kapusta
kiszona (kapusta biała, marchew, sól), 10 g marchew, 5 g
koperek, 2 g śmietana 18% (z mleka)
Filet z kurczaka panierowany 85 g
D: filet z kurczaka w bułce bgl
Składniki: 80 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 12 g
bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 8 g olej
rzepakowy, 7 g jaja kurze całe, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Ryż biały, gotowany 120 g
Surówka z marchewki z ananasem60 g
Składniki: 135 g marchew, 15 g ananas, plastry w syropie
(ananasy, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas
cytrynowy), 10 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy),
woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 1 g cukier
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona
PODWIECZOREK
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 50 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:
pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Jabłko 50 g
Bułki kajzerki 60 g
D: bułka bgl
Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże,
sól, cukier.
Energia: 1073 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
42.4 g 26.5 g 158.5 g
ŚNIADANIE:
Pasztet drobiowo- wieprzowy 30 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: mięso z kurczaka, wątroba z kurczaka, skóry z
kurczaka, mięso wieprzowe, woda, panier (mąka pszenna
, woda, sól drożdże), przyprawy warzywne (zawiera seler),
glukoza, hydrolat białka roślinnego (soja), sól
Bułki pszenne grahamki 60 g
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,
drożdże, sól, cukier
Papryka czerwona 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa z soczewicy na wywarze
warzywnym z ziemniakami 250 ml
Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w
puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń,
25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica
czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z
mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2
g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,
0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g
oregano suszone
Pulpety gotowane z piersi kurczaka 50 g
D: pulpety z kurczaka bez jajka z bułką bgl
Składniki: 35 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g
bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,
cukier), 6 g jaja kurze całe, 5 g cebula, 3 g mąka pszenna, typ 450
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 60 g
Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g papryka czerwona,
5 g śmietana 18% (z mleka), 3 g groszek zielony,
konserwowy, bez zalewy (groszek zielony, woda, sól), 3 g
kukurydza, konserwowa (kukurydza, woda, sól), 2 g
majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,
ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj
kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami 180 g
Składniki: 50 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 30 g
mąka pszenna, typ 450, 30 g brzoskwinia w syropie
(brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas
cytrynowy), 30 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 10 g cukier,
8 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy
Energia: 1010 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
44 g 23.1 g 148.3 g
ŚNIADANIE:
Kawa zbożowa na mleku 150 ml
Składniki: 150 ml mleko krowie, 3,2% tłuszczu, 2 g kawa zbożowa (żyto, jęczmień)
Bułeczka słodka paluch 30 g
D: bułka bgl
Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g
cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Jabłko 100 g
OBIAD:
Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml
D: krem z warzyw dla żłobków
Składniki: 167 ml woda, 70 g ziemniaki, 17 g fasola biała,
nasiona suche, 13 g marchew, 8 g kiełbasa podwawelska,
4 g pietruszka, korzeń, 4 g seler korzeniowy, 4 g por, 3 g
natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,
0 g ziele angielskie
Mięso z szynki pieczone 70 g
Składniki: 70 g wieprzowina szynka surowa, 2 g sól biała, 2
g ziele angielskie, 2 g liść laurowy, 1 g pieprz
Kasza kuskus (pszenica) 80 g
D: kasza gryczana
Surówka z buraka, jabłka i cebuli 60 g
Składniki: 68 g burak, 14 g jabłko, 4 g cebula, 2 g olej rzepakowy
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,
mrożona, 4 g cukier
PODWIECZOREK:
Arbuz 100 g
Kanapka z serem 50 g
Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20
g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:
annato), 5 g masło ekstra (z mleka)
Ogórek 10 g
Energia: 1024 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
48.2 g 23.3 g 144.1 g
ŚNIADANIE:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 20g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 20 g jaja kurze całe, 5 g majonez (olej
rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,
cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2g szczypiorek
Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g
Banan 30 g
OBIAD:
Krem z białych warzyw na wywarze warzywnym z nasionamisłonecznika 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 40 g kalafior, 40 g ziemniaki, 20 g
marchew, 15 g seler korzeniowy, 10 g pietruszka, korzeń,
8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 8 g słonecznik,
nasiona, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g
liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g gałka muszkatołowa,
0 g tymianek
Paluszki rybne pieczone 70 g
D: ryba w mące kukurydzianej/filet z kurczaka w bułce bgl
Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)
Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g
Surówka z kapusty kiszonej z
marchewką i natką pietruszki 60 g
Składniki: 54 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew,
sól), 6 g marchew, 2 g olej rzepakowy, 1 g natka pietruszki,
0 g cukier
Woda 200 ml
PODWIECZOREK:
Jabłko 50 g
Bułeczki drożdżowe z powidłamiśliwkowymi (pszenica, mleko) 60 g
D: bułeczki drożdżowe bgl
Mleko w kartoniku 200 ml
Składniki: (z mleka)
Energia: 976 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
36.9 g 31.4 g 132.6 g
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane na mleku 300g
D: mleko owsiane bgl
Składniki: 270 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 30 g płatki kukurydziane
Banan 50 g
OBIAD:
Zupa kapuśniak 250 ml
Składniki: 150 ml woda, 50 g kapusta biała, 50 g kapusta
kiszona (kapusta biała, marchew, sól), 10 g marchew, 5 g
koperek, 2 g śmietana 18% (z mleka)
Filet z kurczaka panierowany 85 g
D: filet z kurczaka w bułce bgl
Składniki: 80 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 12 g
bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), 8 g olej
rzepakowy, 7 g jaja kurze całe, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Ryż biały, gotowany 120 g
Surówka z marchewki z ananasem60 g
Składniki: 135 g marchew, 15 g ananas, plastry w syropie
(ananasy, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas
cytrynowy), 10 g majonez (olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy),
woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 1 g cukier
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa, mrożona
PODWIECZOREK
Dżem wiśniowy, niskosłodzony 50 g
Składniki: wiśnia, cukier, woda, substancja żelująca:
pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Jabłko 50 g
Bułki kajzerki 60 g
D: bułka bgl
Składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże,
sól, cukier.
Energia: 1073 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
42.4 g 26.5 g 158.5 g
