Poniedziałek - 2023-11-27

Śniadanie:

Kanapka z polędwicą sopocką, pieczywo razowe, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe 

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa marchewkowa z pietruszką na wywarze drobiowym zabielana śmietaną 

Dieta: zupa bez śmietany 

Łazanki (makaron, kapusta kwaszona, mięso wieprzowe)

Dieta: makaron bezglutenowy

Żłobki: potrawka z indyka z makaronem 

Woda z cytryną 

Podwieczorek:

Serek waniliowy z herbatnikiem 

Dieta: mus owocowy z ciasteczkiem bezglutenowym

Żłobki: smoothie na bazie jogurtu i owoców, pieczywo chrupkie 

Owoc sezonowy

Wtorek - 2023-11-28

Śniadanie: 

Płatki jaglane na mleku z brzoskwinią i wafle ryżowe 

Dieta: mleko roślinne 

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa z zielonego groszku na wywarze zabielana jogurtem 

Dieta: zupa bez jogurtu

Kotlet po królewsku (filet ,mąka, jajko, ser żółty, koper, sól, pieprz), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem na majonezie

Dieta: filet w panierce bezglutenowej 

Żłobki: kalafior duszony 

Kompot owocowy / Woda 

Podwieczorek:

Bułeczka żytnia z hummusem pomidorowym, warzywo sezonowe 

D: bułeczka bezglutenowa 

Owoc sezonowy 

Środa - 2023-11-29

Śniadanie:

Bułeczka grahamka z twarożkiem ziołowym, warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe z wędliną 

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa barszcz biały na wywarze warzywnym zabielana śmietaną

Dieta: zupa bez śmietany

Kotlet mielony pieczony ( mięso wieprzowe, cebula, jajko, pietruszka, czosnek, sól, pieprz), kasza perłowa, surówka z marchewki i pora na majonezie

Dieta: kotlet bez glutenu i bez jajka 

Kompot z czerwonej porzeczki/ woda

Podwieczorek:

Ryż zapiekany z jabłkiem, polewa jogurtowo-owocowa

Dieta: ryż zapiekany z polewą brzoskwiniową

Owoc sezonowy 

 

Czwartek - 2023-11-30

Śniadanie:

Kasza manna na mleku z syropem malinowym, bułeczka z dżemem 

Dieta: kasza m kukurydziane na mleku roślinnym z sokiem malinowym 

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem 

Dieta: makaron bezglutenowy 

Chrupiące kotleciki z fasoli i marchewki (fasola biała, marchew, cebula, jajko, sól, pieprz), kasza bulgur, surówka z buraczków 

Dieta: pulpet bezglutenowy 

Kmpot śliwkowy / woda

Podwieczorek:

Pasztet wieprzowy własnej produkcji, chleb babuni, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

 

Piątek - 2023-12-01

Śniadanie:

Bułka wrocławska z pastą jajeczną i awokado, warzywo 

D: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa krem z jarzyn z prażonymi pestkami słonecznika z jogurtem naturalnym 

Dieta: zupa bez jogurtu 

Paluszki rybne (filet z mintaja w panierce), ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka

Dieta: kotlecik rybno-warzywny

Żłobki: marchewka 

Kompot owocowy / woda 

Podwieczorek:

Cynamonka 

Dieta: bułeczka słodka bez czynników uczulających 

Owoc sezonowy 

 

Poniedziałek - 2023-12-04

Śniadanie:

Kanapka (chleb słonecznikowy) ze schabem pieczonym wołowym, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym zabielana jogurtem 

Dieta: zupa bez jogurtu 

Spaghetti bolognese (wieprzowina, marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz), makaron nitki

Dieta: makaron bezglutenowy 

Woda z cytryną / woda

Podwieczorek: 

Jogurt naturalny z owocami własnej produkcji z waflem ryżowym 

Dieta: mus owocowy z waflem ryżowym 

Owoc sezonowy 

Wtorek - 2023-12-05

Śniadanie:

Płatki ryżowe na mleku z chałką 

Dieta: płatki jaglane na mleku roślinnym z brzoskwinią 

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa minestrone na wywarze warzywnym zabielana śmietaną 

Dieta: zupa bez śmietany 

Kotlet wieprzowy z pieczarką (mięso wieprzowe, pieczarką, pietruszka, cebula, jajko, bułka tarta, sól, pieprz), kasza perłowa kuskus, surówka z kapusty czerwonej 

Dieta: schab duszony z marchewką 

Żłobki: marchewka z groszkiem 

Kompot owocowy / woda 

Podwieczorek:

Bułeczka szpinakowa z twarożkiem pomidorowym, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

 

Środa - 2023-12-06

Śniadanie:

Bułka kukurydziana z pastą z kurczaka, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa koperkowa na wywarze mięsnym zabielana jogurtem 

Dieta: zupa bez jogurtu 

Kotlet schabowy (filet z kurczaka, mąka, jajko, bułka tarta, czosnek, sól, pieprz), ziemniaki surówka z białej rzepy 

Dieta: kotlety z bez jajka i glutenu 

Kompot porzeczkowy / woda

Podwieczorek:

Muffinki, kakao 

Dieta: Muffinki bezglutenowe 

Owoc sezonowy 

Czwartek - 2023-12-07

Śniadanie:

Pompuch jagodowy z polewą jogurtową 

Dieta: naleśnik z dżemem 

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa grochowa z kiełbaską wywarze warzywnym 

Dieta: zupa krem z zielonego groszku 

Risotto z indykiem i warzywami (udo indyka, ryż, marchew, pietruszka, kukurydza, papryka czerwona, natką pietruszki, sól, pieprz)

Dieta: j.w

Kompot truskawkowy / woda 

Podwieczorek:

Kanapka z żółtym serem (chleb razowy), warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe z wędliną 

Owoc sezonowy 

Piątek - 2023-12-08

Śniadanie:

Bułka przenna z pastą z makreli, warzywo sezonowe 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Owoc sezonowy 

Obiad:

Zupa kapuśniak na wywarze warzywnym 

Dieta: j.w

Kluski leniwe z okrasą z cebulki (ziemniaki, jajko, serek twarogowy, sól, pieprz), surówka z buraczków 

Dieta: kluski bez jajka 

Kompot z wiśniowy / woda 

Podwieczorek:

Placuszki owsiane z bananem, kakao

Dieta: placuszki bezglutenowe

Owoc sezonowy 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts