ŚNIADANIE:
Chleb pszenno-żytni 90 g
D: chleb bgl
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny
wysuszony zakwas żytni, sól
Masło Rama 10 g
Kiełbasa krakowska, sucha 30 g
Ogórek 5 g
Jabłko 80 g
OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml
Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 33 g pietruszka,
korzeń, 25 g seler korzeniowy, 20 g ryż biały, 17 g
koncentrat pomidorowy, 30%, 17 g śmietana 18% (z
mleka), 13 g por, 3 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Kartacze z mięsem(pszenica) 120 g
D: kartacze bgl
Składniki: woda, ziemniak, mielone mięso wieprzowe,
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, cebula, bułka tarta, sól,
pieprz.
Ogórek kiszony 60 g
Woda 250 ml
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy 120 g
D: mus brzoskwiniowy / jogurt kokosowy
Składniki: mleko, śmietanka, cukier, naturalny aromat
waniliowy, bakterie fermentacji mlekowej
Jabłko 100 g
Chrupki kukurydziane 20 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Energia: 1027 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
38.6 g 31.1 g 138.4 g
ŚNIADANIE:
Płatki ryżowe na mleku 200 g
D: mleko owsiane, bułka bgl
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g płatki ryżowe
Bułeczka słodka paluch 30 g
Składniki: 20 g mąka pszenna, typ 450, 5 ml woda, 2 g
cukier, 2 g jaja kurze całe, 1 g masło ekstra (z mleka)
Gruszka 50 g
OBIAD:
Zupa krupnik 250 ml
Składniki: 200 ml woda, 30 g kasza jęczmienna, pęczak,
10 g marchew, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g śmietana
12% (z mleka)
Filet z kurczaka w jajku 70 g
D: filet w mące kukurydzianej
Składniki: 90 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g
mąka pszenna, typ 450, 10 g jaja kurze całe, 2 g czosnek,
2 g papryka słodka, 1 g sól biała
Surówka z marchewki 60 g
Składniki: 75 g marchew, 8 g pestki słonecznika, 1 g olej
rzepakowy, 1 g cytryna
Ryż biały, gotowany 120 g
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Twarożek z pomidorami 100 g
D: bułka bgl z wędliną
Składniki: 0.01 g sól biała, 0.01 g czosnek, 0 g ser
twarogowy półtłusty (z mleka), 0 g serek twarogowy,
homogenizowany, pełnotłusty (mleko, śmietanka (z
mleka), cukier, kultury bakterii mlekowych), 0 g pomidory
w puszce krojone
Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g
Papryka czerwona 10 g
Gruszka 50 g
Energia: 980 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
47.5 g 20.8 g 146.4 g
ŚNIADANIE:
Pasta z kurczaka 20 g
D: bułka bgl, pasta z kurczaka bez jajka / wędlina
Składniki: 100 g udo z kurczaka, 10 g majonez (olej
rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,
cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 5
g marchew, 5 g seler korzeniowy, 5 g cebula
Bułki pszenne grahamki 60 g
Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,
drożdże, sól, cukier
Ogórek kiszony 10 g
Banan 100 g
OBIAD:
Zupa gulaszowa 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 75 g ziemniaki, 30 g wieprzowina
łopatka, 20 g marchew, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler
korzeniowy, 10 g por, 10 g papryka czerwona, 10 g
śmietana 12% (z mleka), 8 g przecier pomidorowy, 5 g
cebula, 4 g koncentrat pomidorowy, 30%, 1 g olej
rzepakowy, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0
g liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka
Pulpety z kurczaka 70 g
D: pulpety bez jajka z bułką bgl
Składniki: 65 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 5 g
cebula, 4 g mąka pszenna, typ 450, 3 g jaja kurze całe, 3
g bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże,
sól, cukier), 1 g czosnek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść
laurowy, 0 g ziele angielskie
Ziemniaki gotowane 100 g
Składniki: 150 g ziemniaki, 0 g sól biała
Surówka wielowarzywna 60 g
Składniki: 34 g kapusta włoska, 8 g marchew, 8 g jabłko, 4
g por, 4 g papryka czerwona, 4 g olej rzepakowy, 2 g
koperek
Kompot wieloowocowy bez cukru
200 ml
Składniki: 160 ml woda, 35 g jabłko, 10 g śliwki bez pestek,
mrożone, 5 g truskawki, mrożone, 5 g wiśnie bez pestek,
mrożone
PODWIECZOREK:
Banan 50 g
Racuchy z jabłkami 60 g
D: racuchy z gruszką / pan cakes bgl
Składniki: 27 g jabłko, 17 g mąka pszenna, typ 450, 8 g
jaja kurze całe, 4 ml woda, 3 g olej rzepakowy, 2 g cukier
puder, 0 g soda oczyszczona
Energia: 964 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
48.8 g 29.6 g 118.1 g
ŚNIADANIE:
Jabłko 100 g
Kasza manna na mleku 200 g
D: mleko owsiane
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g kasza
manna (pszenica)
Mus malinowy własnego wyrobu 30g
Składniki: 30 g maliny, mrożone, 1 g cukier
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
OBIAD:
Rosół drobiowy z makaronem 250 g
D: wywar warzywny z makaronem bgl
Składniki: 180 ml woda, 30 g marchew, 15 g pietruszka,
korzeń, 15 g seler korzeniowy, 15 g por, 15 g makaron
pszenny bezjajeczny (mąka z pszenicy zwyczajnej), 12 g
mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry, 10 g mięso z ud
kurczaka, bez skóry, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Pieczeń wieprzowa rzymska 50 g
D: pieczeń bez jajka z bułką bgl
Składniki: 50 g wieprzowina szynka surowa, 10 g bułki
pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,
cukier), 6 g jaja kurze całe, 1 g skrobia ziemniaczana
Kasza jęczmienna, perłowa,
gotowana 120 g
D: kaszą gryczana
Surówka z buraczków z cebulką 60g
Składniki: 60 g burak, 18 g cebula, 6 g cytryna, 4 g olej
rzepakowy
Kompot owocowy 200 ml
Składniki: 167 ml woda, 50 g mieszanka owocowa,
mrożona, 4 g cukier
PODWIECZOREK:
Jabłko 50 g
Kanapka z serem 50 g
D: kanapka bgl z wędliną
Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni (mąka pszenna,
mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól), 20
g ser gouda tłusty (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik:
annato), 5 g masło ekstra (z mleka)
Ogórek 10 g
Energia: 927 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
40.6 g 23.4 g 130.5 g
Śniadanie:
Twarożek na słodko 30 g
D: bułka bgl z dżemem
Składniki: 22 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 8 g
śmietana 18% (z mleka), 3 g cukier
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
Banan 30 g
Obiad:
Krem z białych warzyw z grzankami 200 ml
Składniki: 173 ml woda, 87 g kalafior, 40 g ziemniaki, 20 g
seler korzeniowy, 13 g pietruszka, korzeń, 13 g por, 10 g
śmietana 12% (z mleka), 9 g chleb pszenno-żytni (mąka
pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas
żytni, sól), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g
ziele angielskie, 0 g gałka muszkatołowa, 0 g tymianek
Paluszki rybne pieczone 65 g
D: ryba pieczona / filet pieczony
Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)
Ziemniaki gotowane 250 g
Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała
Surówka z kapusty kiszonej z
marchewką 150 g
Składniki: 90 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew,
sól), 55 g marchew, 20 g cebula, 7 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,
mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,
mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek:
Ciasto marchewkowe 60 g
Składniki: 20 g marchew, 17 g mąka pszenna, typ 450, 13
g olej rzepakowy, 12 g jaja kurze całe, 10 g cukier
Energia: 1062 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
32.9 g 34 g 142.3 g
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek
Śniadanie:
Twarożek na słodko 30 g
D: bułka bgl z dżemem
Składniki: 22 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 8 g
śmietana 18% (z mleka), 3 g cukier
Bułka wrocławska (pszenica) 60 g
Banan 30 g
Obiad:
Krem z białych warzyw z grzankami 200 ml
Składniki: 173 ml woda, 87 g kalafior, 40 g ziemniaki, 20 g
seler korzeniowy, 13 g pietruszka, korzeń, 13 g por, 10 g
śmietana 12% (z mleka), 9 g chleb pszenno-żytni (mąka
pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas
żytni, sól), 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g
ziele angielskie, 0 g gałka muszkatołowa, 0 g tymianek
Paluszki rybne pieczone 65 g
D: ryba pieczona / filet pieczony
Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)
Ziemniaki gotowane 250 g
Składniki: 300 g ziemniaki, 0 g sól biała
Surówka z kapusty kiszonej z
marchewką 150 g
Składniki: 90 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew,
sól), 55 g marchew, 20 g cebula, 7 g olej rzepakowy
Kompot wieloowocowy 200 ml
Składniki: 150 ml woda, 44 g jabłko, 11 g śliwki bez pestek,
mrożone, 8 g truskawki, mrożone, 8 g wiśnie bez pestek,
mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek:
Ciasto marchewkowe 60 g
Składniki: 20 g marchew, 17 g mąka pszenna, typ 450, 13
g olej rzepakowy, 12 g jaja kurze całe, 10 g cukier
Energia: 1062 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
32.9 g 34 g 142.3 g
