Poniedziałek - 2021-07-12

Śniadanie:

Kanapka z wędliną z indyka (chleb pszenny, masło i wędlina z indyka)

warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina 

alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami - 250ml 

Dieta: zupa bez pomidorów

alergeny: 7, 9,

Kartacze z mięsem i kiszone ogórki 

Dieta: Kartacze BGL

Wegetariańska: kopytka 

alergeny: 

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Jogurt owocowy z flipsami 

Dieta: pieczywo bezglutenowe i mus owocowy 

Alergeny: 1, 7,

owoc sezonowy

 

 

 

Wtorek - 2021-07-13

Śniadanie:  

Płatki owsiane z suszonymi owocami i chrupkie pieczywko

Dieta: mleko roślinne, płatki ryżowe/jaglane i wafle ryżowe

Alergeny: 1, 6, 7 

Obiad:

Zupa brokułowa zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9

Bitki schabowe w sosie własnym ( schab, mąka pszenna, sól, pieprz, cukinia, dynia, sól, pieprz) ziemniaki 150g i mizeria 

Dieta BML/BGL: Bitki bezglutenowe

Wegetariańska: grillowane warzywa 

alergeny: 1

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

Podwieczorek:

Kanapka z pastą jajeczną (grahamka, masło) i warzywo sezonowe 

Dieta: Pieczywo bezglutenowe 

alergeny: 1, 3

Owoc sezonowy

Środa - 2021-07-14

Śniadanie: 

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty, chleb słonecznikowy, masło)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

alergeny: 1, 7,

Obiad: 

Zupa z zielonego groszku zabielana śmietaną 12% - 250 ml

Dieta: zupa bez śmietany

Alergeny: 7,9

Pulpet z indyka w sosie warzywnym 60g ( indyk, jajko, bułka tarta, cukinia, marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, sól, pieprz) kaszą pęczak 150g i buraczki 60g

Dieta BML/BGL: Pulpety bezglutenowe, kasza gryczana

Wegetariańska: Kotlet z kalafiora

Alergeny: 1, 3, 9,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Naleśnik z dżemem owocowym

Dieta: Naleśniki z owocami BGL bez cukru

Alergeny: 1, 3, 7

Owoc sezonowy

 

Czwartek - 2021-07-15

Śniadanie:

Płatki miodowe na mleku 

Dieta: płatki bezglutenowe na mleku roślinnym

Alergeny: 1, 6, 7 

Obiad: 

Zupa z botwinki drobno siekanej zabielana śmietaną 12 % - 250ml 

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 1, 9,

Pieczone udko z kurczaka ( udko z kurczaka, papryka słodka, curry, czosnek, sól, pieprz) ryż 150g i surówka wiosenna z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą 60g

Dieta BML/BGL: jw.

Wegetariańska: Warzywa zapiekane z beszamelem

alergeny: 1, 3,

kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Pizzerinki ( ser, pieczarki, cebula)

Dieta: Pizzerinki (pieczarki, cebula) lub cebulaki bez pieczarek

Alergeny: 1,7,

Owoc sezonowy

 

 

Piątek - 2021-07-16

Śniadanie: 

Bułeczka pszenna z pastą z makreli

warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe, 

alergeny: 1, 4, 

Obiad:

Zupa Kapuśniak z młodej kapusty - 250ml 

Dieta: j.w.  

alergeny: 7, 9,

Babka ziemniaczana 200 g i ogórek małosolny

Dieta: Babka ziemniaczana bezglutenowa

Wegetariańska: Babka ziemniaczana bez mięsa

alergeny: 1, 3,7,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Ciasto domowe – strucla z porzeczką 

Dieta: Ciasto domowe bezglutenowe

alergeny: 1,3,6,7, 

owoc sezonowy

 

Poniedziałek - 2021-07-19

Śniadanie:

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty, chleb żytni, masło)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i pasta jajeczna lub wędlina

alergeny: 1, 7,

owoc sezonowy

Obiad:

Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 12% - 250ml Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9,

Leczo z kiełbasą 120g ( kiełbasa wieprzowa, cukinia, papryka, cebula, pomidory pelatti, marchew, pietruszka, seler, sól, pierz, liść laurowy, ziele angielskie) ryż 150g

Dieta BML/ BGL: j.w

Wegetariańska: Potrawka warzywna

alergeny: 1, 

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Shake owocowy i wafelki ryżowe

Dieta: Budyń na mleku roślinnym, pieczywo bezglutenowe  

alergeny: 1,6,7

owoc sezonowy 

 

Wtorek - 2021-07-20

Śniadanie:

Kasza manna na mleku z syropem i drożdżówka                                              

Dieta: Kaszka kukurydziana na mleku roślinnym i pieczywo bezglutenowe

alergeny: 1,6,7

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 7, 9

Kotlet mielony 60g (mięso wieprzowe, bułka tarta, jajko, cebula, czosnek, sól, pieprz) kasza bulgur 150g i surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 60g

Dieta: bułka BGL

Wegetariańska: szaszłyki wielowarzywne

alergeny:1, 3,  

Kompot wiśniowy 200ml

Podwieczorek:

Kanapka z pastą z zielonego groszku (zielony groszek, kajzerka, masło)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe 

alergeny: 1, 7,

owoc sezonowy

 

Środa - 2021-07-21

Śniadanie:

Parówka z ketchupem, pieczywo pszenne i warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

alergeny: 1, 

Dieta: pieczywo bezglutenowe i parówka BGL

alergeny:

Obiad:

Rosół z drobną muszelką- 250ml 

Dieta: makaron bezglutenowy

alergeny: 1, 9,

Bigos z młodej kapusty z ziemniakami 150 g 

Dieta BML/BGL: j.w.

Wegetariańska: Bigos bez mięsa 

alergeny:1, 9

Woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek:

Paluch szpinakowy z twarożkiem śmietankowym z pomidorami i bazylią (pomidory, bazylia, paluszek szpinakowy, masło)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i pasta jajeczna/warzywna

alergeny: 1, 7,

owoc sezonowy

 

 

Czwartek - 2021-07-22

Śniadanie:

 Pampuch z jogurtem naturalnym/musem truskawkowym

Dieta: naleśniki z dżemem

Alergeny: 1,3, 7

Obiad:

Krupnik z kaszą jaglaną - 250ml 

Dieta: j.w.

alergeny:7, 9,

Pulpety drobiowe w sosie warzywnym 60g( bułka tarta, jajko, sól, pieprz, marchew, seler, pietruszka) kasza jęczmienna 150 g i mizeria 60g

Dieta: pulpety bez bułki tartej

Wegetariańska: kotlety z kalafiora

Alergeny: 1, 3, 9,

Kompot truskawkowy – 200 ml

Podwieczorek:

Kanapka z pasztetem własnej produkcji (bułeczka z ziarnami, masło, mięso wieprzowe, sól, pieprz, jajko, gałka muszkatołowa) i warzywo sezonowe

Dieta: Pieczywo bezglutenowe 

wędlina

Alergeny: 1, 3,

 

Piątek - 2021-07-23

Śniadanie:

Bułka grahamka z pastą jajeczną ze szczypiorkiem 

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1, 4

Obiad: 

Zupa pomidorowa zabielana śmietaną 12 % -250 ml

Dieta – zupa bez śmietany 

Paluszki rybne 60 g , ziemniaki 150g i ogórki małosolne 

Dieta: Filet rybny w panierce bezglutenowej

Wegetariańska: j.w.

Alergeny: 1, 4,

Podwieczorek:

Bułeczka cynamonka 

Dieta: ciasto bezglutenowe

alergeny: 1,3,6,7, 

owoc sezonowy

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts