Poniedziałek - 2022-10-03

Śniadanie:

Kanapka z wędliną z indyka (chleb słonecznikowy, masło, wędlina) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe ,wędlina

alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa jarzynowa (ziemniaki, włoszczyzna, przyprawy) zabielana śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

Alergeny: 7, 9

Kartacze z mięsem i kiszonym ogórkiem

Dieta BML/ BGL: kopytka BGL

Wegetariańska: j. w

alergeny: 1,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Jogurt jogobella (mix smaków) z flipsami

Dieta: Mus owocowy z flipsami

Alergeny: 1

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek - 2022-10-04

Śniadanie:  

Zupa mleczna z drobnym makaronem

Dieta: mleko roślinne , makaron bezglutenowy

Alergeny: 1,6,7

Obiad:

Zupa krupnik z kaszą jaglaną na wywarze drobiowym - 250ml

Dieta: j. w

Alergeny: 9,

Filet drobiowy duszony w marchewce z groszkiem w sosie własnym 60g (filet, mąka pszenna, marchew, zielony groszek sól, pieprz, ) ziemniaki 150g

Dieta: Filet duszony z dynią

Wegetariańska: Bakłażan smażony - talarki

Alergeny: 1, 3, 9,

Kompot wiśniowy 200ml

Podwieczorek:

Grahamka z twarożkiem z rzodkiewką (twaróg biały, rzodkiewka, sól, pieprz) warzywo sezonowe

Alergeny: 1,

Dieta: pieczywo bezglutenowe i wędlina

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

Środa - 2022-10-05

Śniadanie:

Parówka z ketchupem, chleb białym z masłem i warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Żłobek

Jajecznica Alergeny: 1,3

Obiad:

Zupa grochowa - 250 ml

Dieta: j. w

Żłobki: krem z zielonego groszku – 250 ml

alergeny: 7, 9,

Gulasz wieprzowy 100g ( mięso wieprzowe, marchew seler, pietruszka, cebula, czosnek, sól, pieprz), kasza perłowa 120 g

Dieta BML/BGL: kasza gryczana

Wegetariańska: Gulasz warzywny

alergeny: 1, 3, 9

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Drożdzówka z dżemem

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,

owoc sezonowy

 

 

 

 

 

Czwartek - 2022-10-06

Śniadanie:

Płatki kukurydziane z mlekiem

Dieta: Płatki BGL z mlekiem owsianym

Alergeny: 1,3,7

Obiad:

Zupa rosół z drobnym makaronem - 250 ml

Dieta: Makaron bezglutenowy

alergeny: 1, 9,

Kotlet pożarski w sosie marchewkowym 70g (mięso drobiowe, marchew ,pietruszka, seler, bułka tarta, cebulka, czosnek, jajko, sól, pieprz,) ryż paraboliczny 150g, buraczki 60g

Dieta BML/BGL: Pulpety bez jajka, bez bułki tartej

Wegetariańska: Warzywa grillowane z tofu

Alergeny: 1, 3, 9

Kompot z czerwonej porzeczki - 200 ml

Podwieczorek:

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty gouda, chleb żytni)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

Alergeny: 1, 7,

Owoc sezonowy

 

 

Piątek - 2022-10-07

Śniadanie:

Kajzerka z pastą z makreli i jajkiem, warzywem sezonowym

Dieta: bez jajka

Alergeny: 1,

Obiad:

Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną 12% – 250ml

Dieta: Zupa bez śmietany

Alergeny:1,7, 9

Kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym, surówka z kiszonej kapusty 60 g.

Żłobki: mini marchewka duszona

Dieta: kopytka bezglutenowe

Wegetariańska: j. w.

Alergeny;1,3

Woda z cytryną - 200ml

Podwieczorek:

Bułeczka jagodzianka

Dieta: Ciastka bezglutenowe

Alergeny: 1,

Owoc sezonowy

 

 

 

Poniedziałek - 2022-10-10

Śniadanie:

Kanapka z wędliną krakowska parzona (chleb słonecznikowy, masło)warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe, wędlina

Alergeny: 1, 3

Obiad:

Zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny:7, 9,

Spaghetti bolognesse 120g (mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy) makaron pszenny 150g

Dieta BML/BGL: makaron bezglutenowy

Wegetariańska: potrawka warzywna

alergeny:1,

Woda z cytryną 200ml

Podwieczorek:

Budyń śmietankowy z biszkoptem

Dieta: Budyń BML.

Alergeny: 7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

Wtorek - 2022-10-11

Śniadanie:

Kakao i bułeczka maślana

Dieta: mleko roślinne,

Alergeny: 1,7

Obiad:

Zupa rosół drobiowy z drobnym makaronem-250ml

Dieta: makaron bezglutenowy

alergeny: 7, 9,

Kotlet schabowy 60g ( schab, mąka pszenna, jajko, bułka tarta, sól, pieprz) ziemniaki 150g, surówka colesław 60 g.

Dieta BML/BGL: schab wolno pieczony Wegetariańska: Kalafior panierowany

Alergeny:1,7,9

Kompot owocowy 200ml

Podwieczorek:

Bułka żytnia z pasztetem wieprzowym i warzywem sezonowym

Dieta: Pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,3,

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Środa - 2022-10-12

Śniadanie:

Płatki kukurydziane z mlekiem

Dieta: Płatki BGL z mlekiem owsianym

Alergeny: 1,3,7

Obiad:

Zupa rosół z drobnym makaronem - 250 ml

Dieta: Makaron bezglutenowy

alergeny: 1, 9,

Kotlet pożarski w sosie marchewkowym 70g (mięso drobiowe, marchew ,pietruszka, seler, bułka tarta, cebulka, czosnek, jajko, sól, pieprz,) ryż paraboliczny 150g, buraczki 60g

Dieta BML/BGL: Pulpety bez jajka, bez bułki tartej

Wegetariańska: Warzywa grillowane z tofu

Alergeny: 1, 3, 9

Kompot z czerwonej porzeczki - 200 ml

Podwieczorek:

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty gouda, chleb żytni)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

Alergeny: 1, 7,

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek - 2022-10-13

Śniadanie:

Płatki kukurydziane z mlekiem

Dieta: Płatki BGL z mlekiem owsianym

Alergeny: 1,3,7

Obiad:

Zupa rosół z drobnym makaronem - 250 ml

Dieta: Makaron bezglutenowy

alergeny: 1, 9,

Kotlet pożarski w sosie marchewkowym 70g (mięso drobiowe, marchew ,pietruszka, seler, bułka tarta, cebulka, czosnek, jajko, sól, pieprz,) ryż paraboliczny 150g, buraczki 60g

Dieta BML/BGL: Pulpety bez jajka, bez bułki tartej

Wegetariańska: Warzywa grillowane z tofu

Alergeny: 1, 3, 9

Kompot z czerwonej porzeczki - 200 ml

Podwieczorek:

Kanapka z żółtym serem i warzywo sezonowe (ser żółty gouda, chleb żytni)

Dieta: Pieczywo bezglutenowe i wędlina

Alergeny: 1, 7,

Owoc sezonowy

 

 

 

 

Piątek - 2022-10-14

Śniadanie:

Kanapka z pastą jajeczną(chleb pszenny ,masło, jajka) warzywo sezonowe

Dieta: pieczywo bezglutenowe

Alergeny: 1,3

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany śmietaną 12% - 250ml

Dieta: zupa bez śmietany

alergeny: 1, 9,

Paluszki rybne 60g, ziemniaki 150g, ogórek kiszony 60g

Dieta: filet z ryby

Wegetariańska: j. w.

Alergeny : 1,

Woda z cytryną - 200ml

Podwieczorek:

Ciasto domowe z malinami

Dieta: ciasto bezglutenowe

Alergeny: 1, 3, 7

Owoc sezonowy

 

 

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI - 2020-09-12

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  2. Skorupiaki i produkty pochodne;

  3. Jaja i produkty pochodne;

  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  9. Seler i produkty pochodne;

  10. Gorczyca i produkty pochodne;

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  13. Łubin i produkty pochodne;

  14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

  1. Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Informujemy:

- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,

- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)

- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)

- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts