ŚNIADANIE:
Polędwica z indyka
Masło ekstra
Chleb pszenno-żytni
Szynka wieprzowa, gotowana
Ogórek
Dieta: chleb bgl z wędliną
Jabłko
OBIAD:
Zupa pomidorowa z makaronem
Dieta: zupa ryżanka
Kartacze z mięsem
Ogórek kiszony
Dieta: kartacze bgl z mięsem z indyka
Woda
PODWIECZOREK:
Serek waniliowy
Dieta: mus Kubuś
Chrupki kukurydziane
Jabłko
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku
Dieta: jaglanka na mleku bgl
Bułeczka słodka paluch
D: bułeczka bgl
Arbuz
OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym
Srtipsy z kurczaka smażone
Dieta: stripsy z kurczaka w bułce bgl, kotlet wieprzowy bgl
Ryż biały gotowany
Surówka Colesław
Kompot owocowy
PODWIECZOREK
Kajzerka
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Dieta: kanapka z wędliną
Arbuz
ŚNIADANIE:
Kanapka z serem i papryką
Dieta: chleb bgl z wędliną
Banan
OBIAD:
Zupa koperkowa na wywarze warzywnym
Schab duszony w sosie własnym
Dieta: schab duszony w mące kukurydzianej
Ziemniaki gotowane
Surówka z ogórka świeżego rzodkiewki z jogurtem naturalnym
Woda
PODWIECZOREK:
Makaron bez jajeczny z semoliny
Mus malinowy własnego wyrobu
Dieta: makaron bgl
Banan
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku z polewą malinową
Dieta: kasza kukurydziana na mleku owsianym
Wafle ryżowe
Jabłko
OBIAD:
Rosoł drobiowy z makaronem
D: zupa na wywarze warzywnym
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
Dieta: pulpet wieprzowy bez jajka z bułką bgl
Kasza bulgur
D: kasza gryczana
Surówka z buraczków z cebulką
Kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Pasta z kurczaka
Bułka kukurydziana
Pomidor
Dieta: pasta z kurczaka bez majonezu / kanapka z wędliną wieprzową
Arbuz
ŚNIADANIE:
Paprykarz własnego wyrobu
Bułka wrocławska
Dieta: kanapka z wędliną
Banan
OBIAD:
Zupa buraczkowa na wywarze warzywnym
Kotlety ziemniaczane
D: kotlety ziemniaczane bgl
Sos pieczarkowy
PODWIECZOREK:
Ciasteczka owsiane z bananem
Dieta: ciasteczka bgl
Jabłko
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); 74 c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Skorupiaki i produkty pochodne;
Jaja i produkty pochodne;
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ) ; b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
Seler i produkty pochodne;
Gorczyca i produkty pochodne;
Nasiona sezamu i produkty pochodne;
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
Łubin i produkty pochodne;
Mięczaki i produkty pochodne.
Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Informujemy:
- nie używamy koncentratów spożywczych i innych ulepszaczy,
- nie stosujemy produktów typu warzywko, magii ( jedynie naturalne przyprawy np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, lubczyk, kminek itp.)
- obróbka termiczna dokonywana jest w piecach konwekcyjno-parowych( nie smażymy, a pieczemy, pieczenie z parowaniem lub parowanie)
- 200ml kompotu zawiera 4g cukru ( na przemiennie dajemy również kompot z suszu)
- używamy oleju rzepakowego, oliwy z oliwek