2025-10-29 - Środa

ŚNIADANIE:

Pasztet drobiowo- wieprzowy 30 g

D: kanapka bgl z wędliną 

Składniki: mięso z kurczaka, wątroba z kurczaka, skóry z

kurczaka, mięso wieprzowe, woda, panier (mąka pszenna

, woda, sól drożdże), przyprawy warzywne (zawiera seler),

glukoza, hydrolat białka roślinnego (soja), sól

Bułki pszenne grahamki 60 g

Składniki: mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda,

drożdże, sól, cukier

Papryka czerwona 10 g

Banan 100 g

OBIAD:

Zupa z soczewicy na wywarze

warzywnym z ziemniakami 250 ml

Składniki: 167 ml woda, 42 g marchew, 42 g pomidory w

puszce krojone, 42 g ziemniaki, 33 g pietruszka, korzeń,

25 g seler korzeniowy, 17 g cebula, 17 g soczewica

czerwona, nasiona suche, 13 g por, 12 g śmietana 18% (z

mleka), 3 g koncentrat pomidorowy, 30%, 2 g czosnek, 2

g olej rzepakowy, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy,

0 g ziele angielskie, 0 g papryka słodka, 0 g tymianek, 0 g

oregano suszone

Pulpety gotowane z piersi kurczaka 50 g

D: pulpety z kurczaka bez jajka z bułką bgl

Składniki: 35 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry, 10 g

bułki pszenne zwykłe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól,

cukier), 6 g jaja kurze całe, 5 g cebula, 3 g mąka pszenna, typ 450

Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy 60 g

Składniki: 60 g kapusta pekińska, 14 g papryka czerwona,

5 g śmietana 18% (z mleka), 3 g groszek zielony,

konserwowy, bez zalewy (groszek zielony, woda, sól), 3 g

kukurydza, konserwowa (kukurydza, woda, sól), 2 g

majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda,

ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj

kurzych (7,0%)), 1 g cukier, 0 g sól biała, 0 g pieprz

Woda 200 ml

PODWIECZOREK:

Banan 50 g

Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami 180 g

Składniki: 50 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 30 g

mąka pszenna, typ 450, 30 g brzoskwinia w syropie

(brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości- kwas

cytrynowy), 30 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 10 g cukier,

8 g jaja kurze całe, 5 g olej rzepakowy

Energia: 1010 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

44 g 23.1 g 148.3 g

Zobacz cały jadłospis

Piątek - 2025-10-31

ŚNIADANIE:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 20g

D: kanapka bgl z wędliną

Składniki: 20 g jaja kurze całe, 5 g majonez (olej

rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca,

cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)), 2g szczypiorek

Bułka kukurydziana (pszenica) 60 g

Banan 30 g

OBIAD:

Krem z białych warzyw na wywarze warzywnym z nasionamisłonecznika 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 40 g kalafior, 40 g ziemniaki, 20 g

marchew, 15 g seler korzeniowy, 10 g pietruszka, korzeń,

8 g por, 8 g śmietana 18% (z mleka), 8 g słonecznik,

nasiona, 1 g natka pietruszki, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g

liść laurowy, 0 g ziele angielskie, 0 g gałka muszkatołowa,

0 g tymianek

Paluszki rybne pieczone 70 g

 

D: ryba w mące kukurydzianej/filet z kurczaka w bułce bgl

Składniki: 75 g paluszki rybne mrożone (pszenica, ryba)

Ziemniaki, gotowane w wodzie 120g

Surówka z kapusty kiszonej z

marchewką i natką pietruszki 60 g

Składniki: 54 g kapusta kiszona (kapusta biała, marchew,

sól), 6 g marchew, 2 g olej rzepakowy, 1 g natka pietruszki,

0 g cukier

Woda 200 ml

PODWIECZOREK:

Jabłko 50 g

Bułeczki drożdżowe z powidłamiśliwkowymi (pszenica, mleko) 60 g

D: bułeczki drożdżowe bgl

Mleko w kartoniku 200 ml

Składniki: (z mleka)

Energia: 976 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

36.9 g 31.4 g 132.6 g

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts