ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku 200 g
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatki owsiane
D: płatki jaglane
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona
(ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska,
cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g
śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g
seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0
g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Cannelonii 120 ml
Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso
mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,
sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g czosnek
D: spaghetti bgl z sosem mięsno-dyniowym
Mizeria ze śmietaną 60 g
Składniki: 67 g ogórek, 11 g śmietana 18% (z mleka), 1 g
koperek, 0 g cytryna
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Arbuz 100 g
Twarożek na słodko 60 g
Składniki: 44 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 20 g
czarna porzeczka suszona, 6 g cukier
D: bułka bgl z dżemem wiśniowym
Kajzerka 60 g
Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g
drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier
Energia: 968 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
39.5 g 20.4 g 144.6 g
Zobacz cały jadłospisInformacja o czynnikach ryzyka COVID-19 zarówno u dziecka, jego rodziców lub opiekunów, jak i innych domowników oraz odpowiedzialności za podjętą decyzję związaną z wysłaniem dziecka na zajęcia, jak i dowożeniem dziecka do instytucji.
Rodzicu!
W celu zapewnienia bezpieczeństwa podopiecznych i personelu, w tym ciągłości pracy placówki dziecko przyprowadzone do przedszkola musi być zdrowe – bez objawów chorobowych. Niezwykle istotne jest wzmożenie działań ograniczających ryzyko zakażenia koronawirusem Sars-Cov-2 przez wszystkich uczestników procesu wychowawczo-opiekuńczego (personelu placówki jak i rodzin jej podopiecznych). Aby zapewnić dziecku odpowiednią opiekę podczas pobytu w placówce, przekaż dyrektorowi istotne informacje o stanie jego zdrowia!
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przenoszenie wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19 odbywa się w następujący sposób:
bezpośredni:
pośredni:
Największe ryzyko zakażenia stanowią skupiska ludzkie w szczególności te w których możliwość utrzymania odpowiedniego dystansu i utrzymania odpowiedniej higieny dróg oddechowych i rąk jest utrudnione lub niemożliwe. Opieka nad małoletnimi dziećmi w przedszkolu wymaga zbiorowej odpowiedzialności od wszystkich osób zaangażowanych w pracę placówki jak i rodzin jej podopiecznych!
Ludzie w każdym wieku mogą zostać zainfekowani przez nowy koronawirus. Osoby starsze, a także osoby z istniejącymi schorzeniami przewlekłymi (takimi jak astma, cukrzyca, choroby serca, płuc, osoby z obniżoną odpornością) wydają się bardziej podatne ma wystąpienie cięższych objawów choroby. Należy pamiętać, że część osób przechodzi zakażenia koronawirusem Sars-Cov-2 bezobjawowo. Z aktualnie przekazywanych informacji wynika, że częściej bezobjawowo chorują dzieci. Należy jednak pamiętać, że mimo braku widocznych oznak chorobowych, osoba z bezobjawowym przebiegiem zakażenia może zarażać inne osoby u których jej przebieg może być odmienny – od łagodnego po ciężki.
Rodzicu! Z uwagi na dobro Twoich rodziców, starszego pokolenia, ogranicz kontakt dziecka z nimi.
W czasie epidemii niezwykle istotne jest wzmożone przestrzeganie zasad higieny oraz maksymalne ograniczanie kontaktów z osobami z poza naszego środowiska domowego. Miejscami wymagającymi szczególnej uwagi i ostrożności ze względu na potencjalną możliwość zakażenia się koronawirusem Sars-Cov-2 będą wszelkie pomieszczenia zamknięte, w których ma miejsce pobyt większej liczby obcych sobie osób jak sklepy, kościoły, transport publiczny, placówki opiekuńcze w tym przedszkola i żłobki. Dlatego doradzamy wszystkim, którzy mają możliwość zapewnienia opieki dziecku w domu o nie przyprowadzenie dziecka do placówki.
Rodziców którzy nie mają możliwości zapewnienia dziecku opieki w domu i zdecydują się na jego przyprowadzenie do przedszkola informujemy:
ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku 200 g
Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatki owsiane
D: płatki jaglane
Wafle ryżowe 30 g
Składniki: ryż brązowy, sól
OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml
Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona
(ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska,
cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g
śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g
seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0
g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Cannelonii 120 ml
Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso
mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,
sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,
bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g
pieprz, 0 g czosnek
D: spaghetti bgl z sosem mięsno-dyniowym
Mizeria ze śmietaną 60 g
Składniki: 67 g ogórek, 11 g śmietana 18% (z mleka), 1 g
koperek, 0 g cytryna
Kompot owocowy bez cukru 200 ml
Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,
mrożona
PODWIECZOREK
Arbuz 100 g
Twarożek na słodko 60 g
Składniki: 44 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 20 g
czarna porzeczka suszona, 6 g cukier
D: bułka bgl z dżemem wiśniowym
Kajzerka 60 g
Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g
drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier
Energia: 968 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany
39.5 g 20.4 g 144.6 g