2025-10-21 - Wtorek

ŚNIADANIE:

Owsianka na mleku 200 g

Składniki: 180 ml mleko krowie, 2% tłuszczu, 18 g płatki owsiane

D: płatki jaglane

Wafle ryżowe 30 g

Składniki: ryż brązowy, sól

OBIAD:

Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym 250 ml

Składniki: 180 ml woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona

(ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska,

cebula, pietruszka), 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 15 g

śmietana 12% (z mleka), 10 g pietruszka, korzeń, 10 g

seler korzeniowy, 10 g por, 2 g masło ekstra (z mleka), 0

g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie

Cannelonii 120 ml

Składniki: 75 g makaron canellonii (pszenica), 45 g mięso

mielone wieprzowe z szynki (mięso wieprzowe z szynki,

sól), 15 g ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól,

bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka

mikrobiologiczna), 8 g cebula, 5 ml woda, 0 g sól biała, 0 g

pieprz, 0 g czosnek

D: spaghetti bgl z sosem mięsno-dyniowym

Mizeria ze śmietaną 60 g

Składniki: 67 g ogórek, 11 g śmietana 18% (z mleka), 1 g

koperek, 0 g cytryna

Kompot owocowy bez cukru 200 ml

Składniki: 180 ml woda, 45 g mieszanka owocowa,

mrożona

PODWIECZOREK

Arbuz 100 g

Twarożek na słodko 60 g

Składniki: 44 g ser twarogowy półtłusty (z mleka), 20 g

czarna porzeczka suszona, 6 g cukier

D: bułka bgl z dżemem wiśniowym 

Kajzerka 60 g

Składniki: 0 g mąka pszenna, typ 450, 0 ml woda, 0 g

drożdże piekarskie, prasowane, 0 g sól biała, 0 g cukier

Energia: 968 kcal

Białko Tłuszcze Węglowodany

39.5 g 20.4 g 144.6 g

Zobacz cały jadłospis

INFORMACJE O CZYNNIKACH RYZYKA COVID-19 CZ2

Rodzicu!

  •  Zwróć szczególną uwagę na przestrzeganie podstawowych zasad higieny przez dziecko jak i pozostałych domowników tj. częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem, nie podawanie ręki na przywitanie, unikanie dotykania twarzy w szczególności oczu, nosa i ust, zasłanianie twarzy podczas kichania i kaszluprawidłowy sposób postępowania w tym przypadku polega na kichnięciu lub kaszlnięciu w zgięcie łokciowe.
  •  Jeżeli dziecko ukończyło 4 rok życia zaopatrz je i w indywidualną osłonę nosa i ust, kiedy przebywa w miejscach publicznych na zewnątrz, dotyczy to również drogi do i z placówki opiekuńczej.
  • Zwróć szczególną uwagę na zabawki i przedmioty, którymi bawi się dziecko. Małe dzieci często przykładają, bądź próbują wkładać przedmioty i zabawki do ust, co może stanowić pośrednią drogę transmisji wirusa. Pamiętaj o dezynfekcji zabawek dziecka. Wyjaśnij dziecku, żeby nie przynosiło zabawek własnych do placówki. Pilnuj zachowania zasad higieny przez dziecko podczas rekreacji na świeżym powietrzu, zabawy ze zwierzętami domowymi, bądź innymi dziećmi.
  •  Staraj się ograniczać wszelkie wyjścia dziecka w miejsca publiczne do realizacji niezbędnych życiowo potrzeb.
  •  Pamiętaj o zachowaniu dystansu od pozostałych osób, kiedy przebywasz z dzieckiem w miejscach publicznych.
  •  Zadbaj o stosowanie dokładnej osłony dróg oddechowych w miejscach publicznych u siebie i pozostałych domowników.

Rodzicu bądź odpowiedzialny! Najsłabszym ogniwem wszelkich systemów zachowania bezpieczeństwa jest zawsze człowiek. Pamiętaj, że jedynie wspólne i odpowiedzialne działanie zarówno członków personelu placówki jak Was samych może zapewnić ciągłość pracy instytucji i bezpieczny pobyt Waszych dzieci w przedszkolu

https://www.facebook.com/Chatka-Puchatka-Przedszkole-i-%C5%BB%C5%82obek-647526801972067/?fref=ts